7.5 C
Budapest

Csenyéte

MMSz

Településkép, lakhatási jellemzők és társadalmi problémák

Csenyéte a csereháti térség egyik legrosszabb helyzetű, emblematikus települése. A települések szegénységi rangsorában az első.

A KSH adatai szerint az egész település szegregátumnak minősül. 73 ingatlan található itt, ebből kb. 10 ház már bontásra szorul (szinte csak házfal). Több esetben jellemző, hogy 70-80 nm-en 3-4 család él. Rendszeres az oda-vissza költözés rokonságon belül.

Az áramlopás kisebb mértékű, amióta a légvezetékeket magasabbra rakták, de a 73 ingatlanból összesen 15-ben van bevezetve a vezetékes áram. Ebből 5 db előrefizetős – ragaszkodnak a normál villanyórához.

Dokumentált bűnözés inkább kisebb bűntetteket érint. Nem tudni drogról. Uzsora van, 2-3 helyi, 2-3 más településről. Prostitúció helyben nincs, de erős a fiatalok nyugati munkavállalása.

Az önkormányzati utakon nincs burkolat, csak a köves alap, három buszjárat van, ami oda-vissza közlekedik Encs-Csenyéte között.

A településen klánok vannak, ez a közmunkában is megjelenik (60 közmunkás van most). Nincsenek rendezvények, az önkormányzat sem rendezett évek óta ilyet. Közösségi ház nagyon jó lenne a fiataloknak és felnőtteknek is, de „nincs ember, aki ott dolgozzon”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom Bővebben

Privacy & Cookies Policy