7.5 C
Budapest

Zemplénagárd

MMSz

Településkép, lakhatási jellemzők és társadalmi problémák

Zemplénagárd a járás keleti és egyben legelzártabb csücskében fekszik. A fő utcán haladva az utcakép átlagos. Elvétve láthatóak romos vagy lakatlan házak is, a közintézmények régiek. Az egyetlen látványosság, a 20-25 évig használhatatlan kultúrház most felújításra került, de még üres. Az utóbbi években több útszakasz is felújításra került.

Itt is van két hivatalos szegregátum. Bár nincsenek telepi körülmények, inkább rossz helyzetű családok által sűrűn lakott, elszegényedett utcák, az emberek itt nem csak emiatt szkeptikusak. Az elzártság az első ok, és az az emlék, hogy egyszer régen jobb volt itt élni, amikor még Kassa vonzáskörzetéhez tartoztak. A háztartások körülményei változóak, de szolidabbak, szegényesebbek. A nem szegregált részeken is él roma lakosság elszórtan. A szegregátumokban lakók száma 200 körül lehet. A településen nem jellemző az áramlopás, feltöltőkártyás villanyóra nincs. A bűnözés nem számottevő. A nagy távolságok és a szociális rászorultság miatt nehezen lennének beszerezhetők a kábítószerek, így előfordulásuk nem jellemző. Az uzsora és a prostitúció nincs jelen a település életében.

Sikerült a könyvtárat, művelődési házat felújítani. A könyvtárat napi szinten látogatják az iskolás gyerekek és a falu lakossága. Több intézményre napelemek kerültek.

Hűtőház épült, ahol az önkormányzat a megtermelt zöldségeket tárolni tudja.

Továbbá tervben van egy park is a falu központjában, aminek munkálatai már folyamatban vannak.

Az itt lakók életét nehezíti a rossz tömegközlekedés. A buszjáratok ritkán járnak a településen, ha egy közeli városba szeretnének eljutni, csak több átszállással és hosszú várakozási idővel tehetik meg.

Kevés szabadidős program van a településen.  Falunapokon és más civil szervezetek által irányított rendezvényeken, és a közösségi pont által szervezett programokon vesznek részt az emberek.  A nemzeti és az éppen aktuális ünnepeket tartják és szeretik a településen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom Bővebben

Privacy & Cookies Policy