22.3 C
Budapest

Tiszabő

MMSz

Településkép, lakhatási jellemzők és társadalmi problémák

Tiszabő egésze szegregátum jellegű, hiszen a faluban élők 90%-a szegregátumban, vagy veszélyeztetett területen él. A házak többsége igen lepusztult, elhanyagolt állapotú, ahol általában több generáció él együtt. A lakosság egyharmada komfort nélküli, vagy alacsony komfortfokozatú lakásban él.

A településen előfordul illegális áramvételezés, de egyre több háztartásban van előrefizetős óra, amelyet szívesen használnak, és a helyi kisboltokban fel tudnak tölteni.

Az uzsora, a kábítószer és a prostitúció is megtalálható a faluban, a lopások miatt pedig az emberek időnként nem mernek otthonról hosszabb ideig távol lenni.

A Máltai Szeretetszolgálat kertprogramjába 35 család került be, és további 25 család igényel kertjükbe folyamatosan vetőmagot. Az állattartás több családnál jellemző, de általában egy-egy alkalomhoz kapcsolódóan (Húsvét, Karácsony, ballagás, stb.) nevelnek sertést, vagy birkát. A település közösségi rendezvényei jellemzően az iskola, tanoda, vagy gyerekház szervezéséhez kötődnek. A Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott épületeken (iskola, tanoda, közfürdő-mosoda, növénytartósító üzem, gyerekház, védőnői rendelő) kívül az orvosi rendelő került felújításra, ami a közeljövőben kerül használatba vételbe. Emellett egy lakhatási pályázat keretében jelenleg 6 ház felújítása zajlik, az iskolával szemben pedig egy tornacsarnok épül.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Elfogadom Bővebben

Privacy & Cookies Policy